Narcissen, tulpen en krokussen. Het zijn een paar voorbeelden van bloembollen waar in het voorjaar prachtige bloemen uit tevoorschijn komen. Het is heel leuk om bloembollen samen met je kind te planten. We vertellen je hieronder graag meer over waarom dit zo leuk is om met je kind te doen.

Bloembollen op kleur uitzoeken

Bloembollen geven (zodra er bloemen uitkomen) kleur aan je tuin of op je terras. Laat je kind de kleuren bepalen. Misschien kiest je kind voor een verrassende combinatie van kleuren. Dit is helemaal niet erg en maakt het juist anders dan anders. Weet je welke kleuren het moeten worden? Ga samen met je kind bloembollen kopen, online of in een tuincentrum op zoek gaan naar bloembollen in de desbetreffende kleuren.

Verschillende soorten bloembollen

Laat je kind ook verschillende soorten bloembollen kiezen, dat maakt het ook juist erg leuk. Of je nou tulpenbollen kopen gaat of dahlia’s, narsissen of amaryllis. Hoe diverser en hoe kleurrijker, hoe speelser het effect. Daarnaast kunnen ze gelijk leren dat er verschillende bloemen naar boven komen, ook al lijken misschien de bollen veel op elkaar.

Een eigen stukje tuin geven

Om het voor je zoon of dochter nog leuker te maken kan je van een stukje grond een eigen tuintje maken voor het kind. Een plekje in de tuin waar de bloembollen geplant kunnen worden. Heb je geen tuin maar alleen een balkon? Dan kan je er ook voor kiezen om je kind een eigen bloempot of bak te geven. Het is niet alleen heel leuk, maar ook nog eens educatief. Je kind krijgt zo het hele proces mee van de bloembollen planten tot dat bijvoorbeeld de tulpen in bloei staan.

Bloembollen planten

Wacht op een dag dat de zon een beetje schijnt en het in ieder geval droog is. Als het zonnetje schijnt is het niet alleen een leuke buitenactiviteit, maar het is ook goed voor de gezondheid van jezelf en voor jouw kind Niet alleen de frisse buitenlucht is goed maar de zon zorgt ook voor de nodige vitamine D.

Het eerste wat je moet doen is de grond losmaken. Dit gaat het beste met een hark. Daarna moet je op de verpakking lezen hoe diep het plantgat moet worden en op welke afstand de bloembollen geplant moeten worden. Plantgaten maken doe je met een schepje of een speciale bollenplanter. Laat je kind zelf de bloembollen in het plantgat zetten. En zorg ervoor dat ze allemaal met de punt omhoog in het gat staan. Vervolgens maak je de gaten weer dicht door er grond overheen te scheppen en een beetje aan te drukken. Komt er geen regen dan moet je water geven en eindig je het bloembollen planten samen met je kind met de nodige waterpret.

Tip: zet bordjes in de grond met de namen van de verschillende bollen. Zo kunnen jullie mooi in de gaten houden wanneer er iets groens boven de grond uit steekt.