Helemaal van deze tijd, is het hergebruiken van (oude) producten en materialen en het knutselen met afval. Ik vind het erg leuk, en tevens is het ook nog eens goed voor het milieu. Daarnaast is het in deze bijzondere tijd, van héél veel thuis zijn toch ook een fijne bezigheid, om lekker creatief bezig te zijn met een leuke DIY. In deze blog vertelt Hester over haar nieuwste reclycle DIY.
Wie veel te vinden is op Instagram, heeft ze vast al wel eens voorbij zien komen. De plastic fles in een nieuw jasje. Daarnaast werd ik geïnspireerd door het prachtige werk van @foekjefleur. In deze blog laat ik jullie mijn nieuwste project zien: een recycle DIY van plastic fles naar vaas.
Wat heb je nodig?
- Lege plastic flessen en/of blikjes. (denk hierbij aan wasmiddelflessen, afwasmiddelflacons, schoonmaakmiddelen, shampooflessen etc.)
- Grondverf
- Verf (ik gebruik graag de ECO wallpaint van Vestingh paint & craft).
- Kwasten en schuursponsjes
- Oude kranten
- Voor de styling: droogbloemen, pluimen en/of verse (voorjaars)bloemen.
Hoe maak je deze recycle DIY van plastic flessen?
- Het maken van deze DIY is helemaal niet moeilijk. Je begint met het zoeken van lege, plastic flessen en/of blik. Wanneer je thuis in je keukenkastjes, badkamer of washok opzoek gaat, kom je ze ongetwijfeld tegen. Mocht dit niet zo zijn, dan heeft je moeder, zus, vriendin of buurvrouw vast nog wel ergens een (bijna) lege, plastic fles staan.
TIP: een leuk alternatief: een leeg, plastic bakje van bijvoorbeeld een (Mona) toetje. Deze kun je vullen met potgrond, en bijvoorbeeld een leuk plantje of een cactus.
- Je begint met het schoonmaken van de flessen of het blik. Week de etiketten eraf, en spoel de binnenkant om onder de kraan.
- Ik heb ervoor gekozen om de flessen, en het blikje daarna in de grondverf te zetten. Dit is niet persé nodig, maar het geeft wel het mooiste resultaat.
- Vervolgens kies je de verf die je wilt gebruiken. Ik werk graag met de ECO wallpaint van Vestingh, en ik heb eigenlijk altijd wel een paar blikken muurverf in het hok staan. Kies jou eigen, favoriete kleur(en). Mocht je de flessen straks bundelen, zorg er dan voor dat de kleuren die je gebruikt goed matchen met elkaar. Daarnaast vind ik het altijd belangrijk tijdens een DIY, dat de kleuren die ik gebruik op dat moment goed in mijn interieur passen.
- Voor het mooiste resultaat, verf je de flessen een paar keer. Ik deed dit op één avond. Telkens wanneer ik een fles of blik geverfd had, liet ik deze even drogen en begon ik aan de volgende fles. Totdat ik ze allemaal een aantal keren geverfd had.
TIP: Voorkom strepen, door een flinke laag verf te gebruiken en wees dus niet te zuinig met je verf.
- Voor de bovenkant van de flessen, gebruik ik een klein kwastje. Voor de rest van de flessen en het blik gebruik ik een nieuwe, schone schuurspons (de zachte kant).
- Even een nacht laten drogen, en klaar is je DIY!
En dan mag je gaan stylen
Ik zocht een aantal mooie gedroogde pluimen, en vulde een aantal flesjes/blikjes met de pluimen. Het geeft een leuk effect om een aantal van je flessen leeg te laten, maar dit kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Wil je gebruik maken van nog meer materialen? Zoek van een aantal mooie kandelaren en/of vaasjes die je samen met de flessen kunt bundelen. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal flessen die van zichzelf al mooi zijn qua kleur, niet te verven. Zo heb je ontzettend leuke vensterbank decoratie.
Daarnaast wissel ik de pluimen af met verse (voorjaars)bloemen. Een fijn bosje tulpen, ranonkels of andere mooie veldbloemen staan prachtig in je plastic fles.
Mocht je zelf ook aan de slag gaan met deze reclycle DIY, wens ik je héél veel succes en knutselplezier. Maak je een mooie foto van het eindresultaat?
Liefs,
Hester (bij.hes)
Je kunt natuurlijk ook oude vaasjes verven die je nog op zolder hebt staan, of bijvoorbeeld hebt gescoord bij de kringloopwinkel. Zo blaas je er toch weer nieuw leven in!