Ik droomde altijd van een keuken met een kookeiland, in een grote leefkeuken waar je met z’n allen kon tafelen. Dit is niet alleen de droom van mij, maar ken velen met zo’n zelfde droom. Uiteindelijk hebben wij mijn droom kunnen verwezenlijken en mag ik dagelijks genieten van een prachtige keuken met kookeiland. Misschien ben jij zelf ook wel opzoek naar een dergelijke keuken, zoals een SieMatic keuken. Lees dan verder, want ik deel in dit artikel mijn tips bij het uitzoeken van een keuken met kookeiland.

1. Waar wil je je kookeiland voor gebruiken?

Voordat je begint met het ontwerpen van je keuken, is het belangrijk om te bedenken wat je precies wilt doen met je kookeiland. Wil je het vooral gebruiken als extra werkblad, een plek om te eten, of als de centrale kookplek met een kookplaat en spoelbak? Het bepalen van de functie helpt bij het kiezen van de juiste indeling en grootte van het eiland.

Als je het eiland vooral wilt gebruiken om te koken en voorbereidingen te treffen, zorg dan voor voldoende werkbladruimte. Mijn tip is om voldoende stopcontacten, eventueel in het midden, van het werkblad te plaatsen. Zo kun je altijd je staafmixer gebruiken.

Wil je dat het eiland ook gebruiken om aan te eten? Zorg dan voor voldoende overhang aan één kant, zodat er stoelen of krukken geplaatst kunnen worden.

2. Hoeveel ruimte is er aanwezig?

Niet elke keukenruimte is groot genoeg voor een kookeiland. Voordat je de definitieve keuze maakt, meet de beschikbare ruimte zorgvuldig op. Er moet voldoende loopruimte rondom het eiland zijn, idealiter minstens 90 cm aan alle kanten. Dit zorgt ervoor dat de keuken functioneel en comfortabel blijft, zonder dat het eiland de bewegingsvrijheid beperkt.

In een open keuken kan een kookeiland ook als scheiding tussen de keuken en de rest van je leefgedeelte gebruikt worden. Als een soort verbinder tussen de ‘leefkeuken’ en je kookgedeelte. Super gezellig waneer je mensen over de vloer krijgt die komen eten.

3. Het werkblad

Voor het werkblad kun je kiezen uit verschillende materialen zoals graniet, marmer, composiet of zelfs hout. Graniet en marmer zijn duurzaam en bieden een luxe uitstraling, terwijl hout een warme, natuurlijke sfeer toevoegt. Het is natuurlijk heel persoonlijk welke keuze je maakt. Mijn tip is om te kiezen voor een hard werkblad. Omdat je het werkblad als gebruiksoppervlak gebruikt kan een hard werkblad het beste tegen krassen of hete pannen. Bij een keukenzaak, zoals Goergen keukens, kunnen ze je ook adviseren welk materiaal werkblad het meest geschikt is.

4. Kasten & laden

Ook voor de kasten en laden zijn er talloze opties. Je kunt ze laten matchen met de rest van je keuken, of juist kiezen voor een contrasterende kleur of afwerking. Helemaal persoonlijk dus. Mijn tip die ik je wil meegeven is om rekening te houden met het touch systeem bij laden en kasten, ter hoogte van je buik. In de praktijk sta jij (of je kinderen) vaak tegen het aanrecht aan als je daar staat te koken. Niets is zo vervelend als je dan continu de la of kast opendrukt door dat touch systeem. Kies bij de bovenste kasten en laden juist voor een sytsteem waarbij je het open moet trekken. De onderste laden en kasten kun je wel met een touch systeen laten openen.

Leestip: lees hier mijn tips voor een kindvriendelijke keuken

5. Verlichting

Waar ik van te voren nooit zoveel over nagedacht had is verlichting. Maar juiste verlichting is essentieel boven een kookeiland. Doordat wij kozen voor een afzuigsysteem in de kookplaat, miste ik de lampjes in de afzuigkap. Mijn tip is om goed rekening te houden met verlichting boven je kookplaat. Verlichting die helder genoeg is voor het bereiden van maaltijden, maar ook dimbaar voor wanneer je het eiland gebruikt als eet- of borrelplek.

Als aanvulling kun je mooie hanglampen, inbouwspots of opbouwspots boven het eiland plaatsen, die zowel functioneel zijn als bijdragen aan de sfeer in de keuken.

Uitzoeken van een keuken met kookeiland

Een keuken met kookeiland is een geweldige toevoeging aan je huis, maar het vereist wel de nodige planning en overweging. Door aandacht te besteden aan de functionaliteit, ruimte, materialen, apparatuur, en verlichting, creëer je een keuken die niet alleen prachtig is om naar te kijken, maar ook praktisch en comfortabel in gebruik. Met deze tips ben je goed op weg naar de perfecte keuken met kookeiland, waar je jarenlang plezier van zult hebben.