Brussel, de bruisende hoofdstad van België, is een stad vol cultuur, geschiedenis en culinaire hoogstandjes. Wil je graag winkelen, lekker eten of musea bezoeken? Brussel heeft het allemaal. Daarnaast is Brussel binnen een paar uur te bereiken met de auto of de trein. In dit artikel vind je de beste tips voor een weekendje Brussel.

Bezienswaardigheden die je niet mag missen

Een van de plekken die je echt moet bezoeken is de Grand Place. De Grand Place is zonder twijfel een van de mooiste pleinen ter wereld. Omringd door indrukwekkende gildehuizen, het Stadhuis en het Broodhuis, is dit plein echt het hart van Brussel. Neem de tijd om te genieten van de prachtige architectuur en bezoek de vele gezellige cafés en restaurants rondom het plein.

Manneken Pis

Op slechts een paar minuten lopen van de Grand Place vind je het wereldberoemde standbeeld van Manneken Pis. Dit kleine bronzen beeldje van een plassend jongetje is een van de meest iconische symbolen van de stad. Mis ook niet zijn vrouwelijke tegenhanger, Jeanneke Pis, die iets verderop in de stad staat.

Het Atomium

Voor een unieke ervaring moet je zeker een bezoek brengen aan het Atomium. Dit indrukwekkende monument, gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1958, biedt een panoramisch uitzicht over Brussel en herbergt verschillende tentoonstellingen. De futuristische bollen en het innovatieve ontwerp maken dit een van de meest opvallende bezienswaardigheden van de stad.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Op het gebied van kunst en cultuur is er een hoop te doen in Brussel. Liefhebbers van kunst kunnen hun hart ophalen in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Deze musea herbergen een indrukwekkende collectie werken van oude meesters zoals Pieter Bruegel en Peter Paul Rubens, maar ook moderne kunst van Belgische en internationale kunstenaars.

MIMA

Als je van moderne en hedendaagse kunst houdt mag je Het Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) niet missen. Gelegen in een oude brouwerij aan het Kanaal van Brussel, is dit museum een platform voor straatkunst, grafisch ontwerp en digitale kunst.

Galeries Royales Saint-Hubert

Houd je van winkelen, dan ben je in Brussel op de juiste plek. Voor een luxe winkelervaring moet je naar de Galeries Royales Saint-Hubert. Deze prachtige overdekte winkelgalerij herbergt een scala aan luxe boetieks, chocolatiers en juweliers. Het glazen dak en de elegante architectuur maken dit een geweldige plek om te winkelen en rond te wandelen.

Avenue Louise

Als je op zoek bent naar high-end mode en designwinkels, is de Avenue Louise de place to be. Deze chique winkelstraat biedt alles, van internationale modehuizen tot exclusieve Belgische merken. Ook vind je hier veel trendy café’s en restaurants om even bij te komen van het winkelen.

Overnachten in Brussel

Brussel biedt een breed scala aan accommodaties, variërend van luxe hotels tot gezellige bed & breakfasts en betaalbare hostels. Voor een centraal verblijf kun je kiezen voor een hotel Brussel in de buurt van de Grand Place, waar je midden in de actie zit en de meeste bezienswaardigheden op loopafstand hebt. Hotels zoals Hotel Amigo en The Dominican bieden luxe en comfort in het hart van de stad. Als je liever een rustigere omgeving wilt, kun je overwegen om in de Europese wijk te verblijven. Deze buurt is iets rustiger en biedt veel groen en parken, evenals een aantal stijlvolle hotels zoals Thon Hotel EU en Sofitel Brussels Europe. Wil je echt een unieke ervaring, dan kun je ook kiezen voor een verblijf in een boetiekhotel of een charmante bed & breakfast in een van de schilderachtige wijken van Brussel, zoals de Marollen of Sint-Gillis. Deze wijken staan bekend om hun bohemian sfeer, vintage winkels en gezellige cafés.

Lekkernijen uit Brussel

In Brussel kun je ook genieten van allerlei lekkernijen die de stad te bieden heeft. Geen bezoek aan Brussel is compleet zonder te genieten van de wereldberoemde Belgische chocolade. Bezoek een van de vele chocolatiers, zoals Neuhaus, Godiva of Pierre Marcolini, en proef de heerlijke pralines en truffels. Veel chocolatiers bieden ook workshops aan, waar je zelf de kneepjes van het vak kunt leren. Ook Brusselse wafels mag je niet missen tijdens je verblijf. Deze luchtige en knapperige lekkernijen worden meestal geserveerd met poedersuiker, slagroom, vers fruit of chocolade. Je vindt ze bij talloze straatkraampjes en cafés door de hele stad. België staat bekend om zijn bier, en Brussel is de perfecte plek om enkele van de beste Belgische bieren te proeven. Bezoek een van de vele biercafés, zoals Delirium Café met meer dan 2000 verschillende bieren, of maak een rondleiding door een lokale brouwerij, zoals Cantillon, waar je kunt zien hoe het traditionele lambiekbier wordt gemaakt.